середу, 27 жовтня 2010 р.

БУККРОСИНГ ПО-ПОЛТАВСЬКИ або ЯК ПОЛТАВА ПРЕЗЕНТУВАЛА «ЩОДЕННИК»

Полтава чи не найперше місто (окрім Києва, звісно), яке дізналося про появу нового літературного експерименту.
У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка (ПНПУ) уперше про «Щоденник» почули ще восени 2009, і вже через рік повне видання з’явилося у бук кросингу нашого міста.
Міні-презентація проекту відбулася на зустрічі мистецького центру «Заспів», що діє при факультеті філології та журналістики ПНПУ. На жаль, присутніх було не так багато, як очікувалось, тим не менш креативна концепція та оригінальне оформлення книги ще й як зацікавили молодь.
Відгуки читачів «Щоденника» не можна назвати однозначно схвальними. Деякі люди не змогли осягнути і зрозуміти всю глибину написаного, як-то кажуть: «Чужа душа – темний ліс».
Як на мене, думки висвітлені цілком прозоро і на стільки точно і близько кожному, що у певний момент навколишній світ перестає існувати, і ти перебуваєш у свідомості іншої людини, потім ще іншої… і так до кінця частини. Книга захоплює, змушує переосмислити власні життєві цінності, надихає.
Оригінальний дизайн проекту одразу привертає увагу, хто б не проходив поруч, зацікавлено запитує: «А що це у тебе таке?». Обкладинка, яка дійсно нагадує загальний зошит з різними карлючками, ніби запрошує читача відкрити для себе усі закутки чужої душі, поринути у потаємні сповіді.
Уже майже два місяці мандрує «Щоденник» свідомістю полтавців, пробуджує їхні емоції, надихає, а в декого викликає розчарування. Та незважаючи на різні враження, що з’являються після прочитання книги, перш за все приваблює зацікавлення. У цьому головний пріоритет проекту, бо такого Україна ще не бачила!




Олександра Герасименко,
активістка мистецького центру «Заспів»

понеділок, 25 жовтня 2010 р.

Під заголовком "Колективне. Свідоме" український "Тиждень" прокоментував "Щоденник"

Проект «Щоденник» – це непоганий старт. Твори визнаних митців, які в структурі книжки займають позицію не паровоза, а останнього вагона, стали поплавком, який не дасть виданню швидко загубитися серед асортименту книгарень.

Детальніше -http://www.ut.net.ua/art/169/0/4449/

неділю, 17 жовтня 2010 р.

Колективний "ЩОДЕННИК" до Сашка прийшов уві сні



На ресурсі "ЧИТОМО" з'явилася свіжа стаття про "ЩОДЕННИК" від Юлі Вустілки:

"У книгарні «Є» навіть яблуку не було де впасти, коли 6 жовтня о 19 годині там зібралися всі охочі побачити презентацію літературно-мистецького проекту «Щоденник». Першим слово взяв автор ідеї Олександр Козинець, який розповів присутнім, як так сталося, що речі, які зазвичай пишуться не для чужих очей, стануть доступні широкому загалу. А все почалося три роки тому, коли однієї ночі Сашкові не спалося і в нього народилася ідея цього проекту. Від того моменту сплило немало часу, і ось «Щоденник» вийшов у світ під гучні оплески присутніх на презентації..."

Детальніше можна ознайомитися - тут: http://www.chytomo.com/typ/knyhy/kolektyvnyy-schodennyk-do-sashka-pryyshov-uvi-sni.html

неділю, 10 жовтня 2010 р.

У столиці презентували книжку "Щоденник" // УКРІНФОРМ


До нас продовжує надходити інформація (звітність) про проведення презентації "ЩОДЕННИКА".
Кілька свіжих фото можна переглянути на сторінці Всеукраїнського інформаційного агенства УКРІНФОРМ - http://photo.ukrinform.ua/ukr/current/photo.php?id=350214

суботу, 9 жовтня 2010 р.

Вікторія Осташ. НЕБУДЕННО про щоденне… (Гарячий репортаж із презентації проекту "ЩОДЕННИК")



Про "ЩОДЕННИК" заговорили у ЗМІ ще до офіційної презентації проекту. Ми ж пропонуємо Вам перший, "найгарячіший" звіт про те, як відбулося наше представлення "ЩОДЕННИКА" широкому загалу, від учасниці Літературної студії "ПЕРЕХРЕСТЯ" Вікторії ОСТАШ:

НЕБУДЕННО про щоденне…

"Барометр (настроїв? уподобань? внутрішнього стану?). Вібрація колективної душі. Порухи. Помиттєві зміни. Рухообіг. Обертання енергії. Імпульси. Звивини. Хвилеплин… Асоціативний ряд можна продовжувати безкінечно. Але не це головне. Важливо, що все це – про «ЩОДЕННИК». Усе – про нас і наш час. У якому ми живемо. Дихаємо. Мовимо і мовчимо. Спілкуємося й усамітнюємося. Радіємо і нудьгуємо. Споживаємо і творимо. Несподіваний і незвичайний літературно-мистецький проект, задум якого виник в уяві молодого письменника Олександра Козинця досить давно, однієї листопадової ночі 2007 року, і був утілений за неоціненної допомоги друзів і співкоординаторів Сергія Русакова та Іри Бочар, звісно, за найактивнішої участі студентів трьох університетів України – НПУ імені Михайла Драгоманова, КНУ імені Тараса Шевченка, КНЕУ імені Вадима Гетьмана. Проект складається з трьох частин, кожна з яких є, за словами натхненника видання О. Козинця, цілісною й осібною конструкцією. Перша частина була завершена і презентована у травні 2008 року в НПУ імені Михайла Драгоманова, друга – у грудні 2009 року в книгарні «Є», третя – щойно 6 жовтня 2010 року там само.

...

…Раптом згасло світло (чомусь лише над «сценою», а не в «глядацькій залі») – це почався перформанс, заявлений ще на початку презентації. Четверо людей. Чотири трилітрові слоїки. Камінці. Пісок. Вода… Десь я читала в інтернет-просторі цю притчу… а якщо б ні? Чи це щось би змінило? Щиросердно зізнаюся: як на мене, то була не найпотужніша частина вечора! Хоча… якщо заплющити очі… Музика. Перешіптування глядачів, які таки намагалися щось роздивитися і зрозуміти. Сміх. Вигуки осуду. Шурхіт. Стукіт. Дзюрчання… Ні, не вистачає закадрового голосу – тексту? Тексту!.."




З повним текстом статті Ви можете ознайомитися на сторінці Літературної студії "ПЕРЕХРЕСТЯ" - http://perehrestya.at.ua/news/viktorija_ostash_nebudenno_pro_shhodenne_garjachij_reportazh_iz_prezentaciji_proektu_quot_shhodennik_quot/2010-10-07-22

РЕЦЕНЗІЇ ТА ВІДГУКИ


Після презентації "ЩОДЕННИКА" до організаторів почали надходити коментарі щодо проведеної роботи по проекту. Ми вирішили опублікувати тут всі слова, що надходитимуть до нас від небайдужих читачів "ЩОДЕННИКА", аби створити цілісне враження про проект. Саме тому ми відкриваємо нову рубрику "РЕЦЕНЗІЇ ТА ВІДГУКИ"


Будемо раді отримати коментар від кожного із вас!!

четвер, 7 жовтня 2010 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ЩОДЕННИКА"


Вчора, 6 жовтня 2010 року, в Книгарні "Є" відбулася презентація "ЩОДЕННИКА"!!

Зібралось чимало людей, небайдужих до долі нашого проекту. Організатори щиро раділи кожному, хто знайшов час і можливість, завітати на наше свято. Адже, для нас це справді свято, яким ми завершили трирічну роботу!!


Серед запрошених були відомі українські письменники й учасники проекту Сергій ПАНТЮК, Лариса ДЕНИСЕНКО, Анатолій ДНІСТРОВИЙ.

Атмосфера під час презентації була тепла й невимушена. Відчувалася підтримка і щире зацікавлення гостей. Організатори висловлюють вдячність учасникам проекту, письменникам та всім небайдужим до долі "ЩОДЕННИКА".
Чекатимемо Ваших відгуків, будемо вдячні за коментарі та конструктивну критику!

суботу, 2 жовтня 2010 р.

Практика творення колективних літературних текстів

На сайті Літературного клубу "МАРУСЯ" можна почитати роздуми куратора "ЩОДЕННИКА" Ірини БОЧАР про Практику творення колективних літературних текстів - http://marusia.org.ua/praktyka-tvorennya-kolektyvnyh-literaturnyh-tekstiv/. Стаття написана за результатами поточної роботи над проектом і презентована на Семінарі української творчої молоді - 2010 (Видавництва "Смолоскип").

Автор висловлює вдячність керівнику проекту за консультації та коментарі, Літературному клубу "МАРУСЯ" за інформаційну підтримку, а також всім небайдужим, хто був присутнім на публічному обговоренні статті в "Смолоскипі".